Mentorluk Hakkında Dr Riza KADILAR tarafından ifade edilen bazı veciz deyimler:
- Başımıza gelenlerden ziyade, olup bitenin bizde bıraktığı tortu ile o tortunun bundan sonra hayatımızı nasıl etkileyeceğini fark etmemiz ve bu farkındalığı sürekli gelişimimiz için bir fırsat bilmemiz önemlidir. (RK)
- Mentorlukta tavsiye vermek yoktur. Tavsiyenin mentinin gelişimine hizmet edecek şekilde nasıl paylaşıldığı önemlidir. (RK)
- Mentorluk, koçluk becerileri kullanılarak yapılan bir uygulamadır. (RK)
- Mentorluk; bir “sosyal eşitleyicidir”. Yani hiçbir şekilde bir araya gelemeyen kişiler, mentorluk sayesinde bir araya gelir. (RK)
- Mentorlukta münakaşa, münazara, müzakereye yer yoktur, yargısız, ilham veren gelişimsel bir diyalog esastır. (RK)
- Mentorluk alan kişiyi “menti” olarak isimlendirelim. Danışan maalesef çok talihsiz bir seçim, mentorlukta aslında danışmak yoktur. Müşteri ise çok güçlü ticari bir anlam taşıyor. Oysaki “menti” çok tarafsız bir kelime, en doğru şekilde anlam yüklememiz ve tanımlamamız mümkün. (RK)
- Koçlukta ve mentorlukta merakınızı koçi veya mentinin getirdiği konu ile olan ilişkisine odaklayalım. Ne konuyu ne kişi çözmek bizim işimiz. Yeterki koçinin veya mentinin konu ile münasebetinde yeni farkındalıklar yaratalım.
- Koçluk da mentorluk da ; “şu an ve burada” olan bir farkındalığı hedefler. Geleceğin ve geçmişin şu ana iz düşümü çok değerli bir kaynaktır, ancak asıl olan o iz düşümün şu an yaratacağı farkındalık ve dönüşümdür.
- Mentorluk öğrenim diyalogları ve rol modelleme yoluyla daha deneyimli kişiden daha deneyimsiz kişiye beceri veya bilgi aktarımını konu edinen ya da eş konumdaki iki kişi arasındaki öğrenim ortaklığı niteliğinde gelişimsel bir süreçtir. (D Clutterbuck)
- Mentorluk, mentorun kendi bilgeliğinin mentinin bilgeliğinin gelişimi için kullanılması sürecidir. Mentor mentinin sorunlarına direk çözüm bulmaktan öte mentinin kendi yetkinliklerini geliştirip, kendi hedeflerini ve engellerini belirleyip gelişim sürecine mentinin kendisinin sahip çıkmasını da ön görmektedir. (RK&ÖB)
- Yumurtayı içeriden kıran civcivlerin daha sağlıklı olması gibi her birey de kendi engellerinin üstesinden geldiği ölçüde gelişir, güçlenir ve bir sonraki zorluğa daha hazır hale gelir. İşte bu bağlamda mentorluk gelişimsel bir yaklaşımla son derece ihtiyaç duyulan ve hayatımızın birçok aşamasında fark yaratabilecek bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. (RK)