Mentorluk

Mentorluk nedir?

Mentorluk, gelişimsel konuşmalar, deneyim paylaşımı ve rol modelleme yoluyla bir mentor ile menti arasında beceri, bilgi ve uzmanlık paylaşımını içeren bir öğrenme ilişkisidir.

Mentorluk nedir?

Mentorluk, gelişimsel konuşmalar, deneyim paylaşımı ve rol modelleme yoluyla bir mentor ile menti arasında beceri, bilgi ve uzmanlık paylaşımını içeren bir öğrenme ilişkisidir. Bu ilişki, çok çeşitli bağlamları kapsar ve farklılıklara değer veren karşılıklı öğrenme için çift yönlü kapsayıcı bir ortaklıktır.

mentorluk-nedir-ne-yapar

Mentor kimdir ne yapar?

Mentor herhangi bir alanda yaşanmışlıkları, deneyimleri ve tecrübesi olan bir kişidir. Belli bir alandaki deneyimlerinden gelen durumsal bilgeliğini mentorluk süreci ile mentinin gelişmesi için sunar.

Mentor ile menti birlikteliği bir karşılıklı saygıya dayanan birbirlerini yargılamadıkları, oldukları gibi kabul ettikleri bir diyalog ile şekillenir. Yani münazara, müzakere, münakaşa değil, yargısız bir diyalog. Bir sosyal eşitleyici olarak mentorluk belki de başka türlü hiçbir şekilde bir araya gelmeyecek iki kişinin belli bir amaç çerçevesinde birbirleri ile olan bu etkileşim ile geliştikleri, değiştikleri dönüşümsel bir ortaklığa vesile olur.

Menti ne demek?

Mentorluk sürecinin gündemini belirleyen, edineceği ilham, cesaret, bilgi ve deneyim ile bu süreçte gelişen, dönüşen göreceli olarak ele alınan konularda daha az tecrübeli olan kişidir.

Mentorlüğün faydaları

Mentorluk her hangi bir konuda durumsal bilgeliği olan bir kişinin bir rol model yaklaşımı ile ilham veren, ufuk açan sohbetlerle, yaşanmışlıklarından yola çıkarak, konu hakkındaki bilgeliğini ve networkünü de devreye sokarak mentisinin bu alanda gelişimine vesile olmasını amaçlar. Mentorluk bu anlamda adeta ütopik bir toplum yapısı vaat eder: Hiçbir ön yargı olmaksızın, her bireyin deneyimi olan alanlarda başka bireylerin gelişimine hizmet etmesi, bireylerin bu şekilde onları bekleyen zorluklara karşı hazırlanması, güçlenmesi, kendi kaynaklarını ve imkanlarını keşfedip çeşitlendirmesi gibi olgular içerir.

Rıza Kadılar

Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi Dünya Başkanı olan Dr. Rıza Kadılar Ankara Fen Lisesi'nden sonra ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olup Stanford Üniversitesi'nde Ekonomi yüksek lisansını, HEC'de MBA ve Marmara Üniversitesi'nde İletişim Fakültesi'nde basın ekonomisi üzerine doktorasını yapmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu