Mentorluk Süreçlerinde Yakınlık Kurmak

Mentorlar yaşanmışlıklarından yola çıkarak durumsal bazı paylaşımlarda bulunurlar. Bunlar aslında tavsiye paylaşmak olarak adlandırılabilir.

Mentorlukta tavsiye vermek yoktur diyoruz. Peki ne var? 

Mentorlar yaşanmışlıklarından yola çıkarak durumsal bazı paylaşımlarda bulunurlar. Bunlar aslında tavsiye paylaşmak olarak adlandırılabilir. Yani burada asıl olan mentorun verdiği tavsiyeyi sahiplenmemesi (detached olmasıdır). 

Peki konuyu tersten ele alsak: Bir menti için nasıl ve ne zaman tavsiye istemek doğrudur? Bunun yöntemi ne olmalıdır? Bu konuda D Clutterbuck tarafından hazırlanmış şu özeti paylaşmak isteriz:

Ne yapmanız veya bir konuya nasıl yaklaşmanız gerektiği hakkında tavsiye istemenin birçok faydası vardır. Bu şekilde kendi başınıza yapabileceğinizden daha hızlı olabilirsiniz ve mentorun tecrübelerinden nispeten daha etkin bir şekilde faydalanabilirsiniz.

Ancak, tavsiye vermenin bir dizi önemli dezavantajı da bulunur. Kişinin kendi başına uğraşıp, kendi çözümlerini geliştirmesi:

Balık yedirmektense balık tutmayı öğretmek yeğdir vecizesini akılda tutarak, mentorlukta tavsiye vermeyi asgari düzeye indirmek daha etkili olacaktır.

Rehberlik daha orta bir yoldur ve rehberlikte:

Rehberliğin taşıdığı risk, mentorda işe yarayan bir çözümün, menti için geçersiz olabilmesidir.

Ne zaman tavsiye istenmeli

Gelişimsel mentorlukta, mentor belirli bir durum ile ilgili tavsiye verme veya rehberlik etmeye karar vermeden önce, kendisinin ve mentinin ilgili durumu kendi bağlamında tam olarak kavradıklarından emin olmak ister. Çoğu durumda, mentorun tavsiye vermesine gerek kalmadan, diyalog ve yansıtıcı düşünme sürecinin içinde çözümler menti için belirgin hale gelir. Eğer hala ihtiyaç duyuluyorsa, mentor nihayet rehberlik etmeye ve eğer gerek duyuyorsa son çare olarak tavsiye vermeye başvurabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur: