Mentorluk Süreçlerinde İlk Görüşme

Bu konuda D Clutterbuck tarafından hazırlanmış şu özeti paylaşmak isteriz:

Bu konuda D Clutterbuck tarafından hazırlanmış şu özeti paylaşmak isteriz:

İlk mentorluk görüşmesinin amaçları şöyledir:

Birbirini tanıma

Birçok ilişki daha başlangıçtan itibaren çatırdamaya başlar. Bunun sebebi başlangıçta yeterince açıklığın sağlanamamış olmasıdır. Bu durum özellikle mentor ve mentisi farklı kültürlerden geliyorsa doğrulanmaktadır. Bunun sebebi karşı tarafı rahatsız etmeme kaygısı, birbirlerinin gerçek niyetlerinden şüphe etme veya yalnızca karşı taraf ile neyi paylaşacağını bilememe olabilir.

Araştırmalara göre mentorluk ilişkilerinde yakınlık kurma, taraflar ortak değerleri paylaşıyor ise daha çabuk gerçekleşmektedir. Bu bakımdan yalnızca CV’nizde yer alanlar hakkında konuşmanız yeterli olmayacaktır. CV ile ilgili detayları bir mail yoluyla daha önceden gönderebilirsiniz. Bundan başka, sizi heyecanlandıran, istekli olduğunuz konuları ve mentorluk ilişkisinin sizin için neden önemli olduğu gibi konuları konuşarak ifade etmelisiniz. 

İhtiyaç duyulması halinde, karşı tarafı değerler hakkında konuşmaya davet etmek için şu soruları kullanabilirsiniz:

İlişkinin genel hedeflerinin belirlenmesi

Mentorluk ilişkisinde öğrenme iki yönlüdür. Buna göre ilişkinin hedefi belirlenirken şunlar konuşulmalıdır:

Belli hedeflere takılıp kalmayın –ilişki ilerledikçe bu gibi hedefler ortaya çıkacaktır ve böylece mentinin durumunu ve tutkularını her ikiniz de daha iyi anlayabilirsiniz. Bu noktada asıl amaç, paylaşılan bir hedef olduğu duygusunu oluşturmaktır, zira yakınlık kurmanın önemli faktörlerinden birisidir bu.

Temel kuralların belirlenmesi

Bu konuda net, ortak beklentilerin varlığı önemlidir. En azından şu konular üzerinde uzlaşılmalıdır:

İlk buluşmanın bitirilmesi

Şöyle yapmak doğru olacaktır: