Mentorluk

Menti olarak Mentorluk Süreçlerinde Tıkanıklık Yaşıyorsanız

Olmaz olmaz demeyin. Mentorluk eğitimlerimizde aktardığımız bütün yetkinliklerin ve becerilerin en etkin şekilde uygulanmasına rağmen bazen mentor ve menti bir tıkanıklık yaşayabilirler.

Menti olarak Mentorluk Süreçlerinde Tıkanıklık Yaşıyorsanız 

Olmaz olmaz demeyin. Mentorluk eğitimlerimizde aktardığımız bütün yetkinliklerin ve becerilerin en etkin şekilde uygulanmasına rağmen bazen mentor ve menti bir tıkanıklık yaşayabilirler. Bu üzerine gidilmesi, incelenmesi ve ders çıkarılması gereken bir durumdur. Aslında böyle bir durumdan çok değerli dersler çıkarılabilir. Bu konuda yine D Clutterbuck tarafından hazırlanmış şu özeti paylaşmak isteriz:

Mentorunuzun çok çaba sarf etmesine karşın, çok az ilerleme kaydediyorsanız veya hiç ilerleme sağlanamamışsa, bu durum mentorunuzda ciddi bir hayal kırıklığı yaratabilir. Eğer ilerleme sağlayamıyorsanız, mentorunuz bunun nedenleri üzerinde çalışmanıza ve gelişim çizgisine geri dönüşü planlamanıza yardım edebilir.

En yaygın görülen nedenlerden biri işleri erteleme tutumudur. İnsanlar aşağıdaki üç sebepten dolayı yapılması gerekenleri ertelemeyi tercih edebilirler:

  • Eyleme geçmek isterler, ancak nereden başlayacaklarını bilemezler
  • Diğer güçlü etkenler eylemi gerçekleştirmeye engel olur. Örneğin, fit bir vücuda sahip olmak isteyen bir kişinin işinin elvermemesi sebebiyle bunu yapamaması 
  • Eylemi gerçekleştirmeyi gerçekten istemezler ve gerekli enerjiye sahip değildirler. Burada sorumluluğun bir başkası tarafından kişinin üzerine yüklenmesi ya da kişinin eyleme geçme karşılığında alacağı ödüle dair değerlendirmesi etkili olabilir

Öncelikle yukarıdaki sebeplerden hangisinin sizde etkili olduğu konusunda kendinize karşı dürüst olun. Eğer ilk sebep etkili olmuşsa, ilerlemeyi sürdürmek için mentorunuzdan Mantık Ağacı oluşturma konusunda yardım isteyebilirsiniz.

Eğer eylemi gerçekleştirmenize engel olan şey öncelik karmaşası yaşıyor olmanız ise, mentorunuzla buluşmadan önce bu önceliklerin sizin için ifade ettiği şeylere dair kabullerinizi sorgulayın.

Bunu yapmak için:

  • Ne yapmak istediğinizi netleştirin (… yapmak istiyorum)
  • Üstlendiğiniz işleri yerine getirmenize engel olan eylemlerinizi tespit edin (Yaptığım şey …) 
  • Birbiriyle rekabet halindeki önceliklerinizi tespit edin (Ayrıca … yapmayı istiyorum)
  • Önceliklerinizin rekabet halinde olmasına sebep olan varsayımlarınızı tespit edin (Sanırım satış hedeflerimi tutturmak için tüm dikkatimi buna vermeliyim)
  • Bu varsayımlarınızı inceleyin ve birbirini destekleyen kararlarınızı tespit edin

 

Rıza Kadılar

Avrupa Koçluk ve Mentorluk Konseyi Dünya Başkanı olan Dr. Rıza Kadılar Ankara Fen Lisesi'nden sonra ODTÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olup Stanford Üniversitesi'nde Ekonomi yüksek lisansını, HEC'de MBA ve Marmara Üniversitesi'nde İletişim Fakültesi'nde basın ekonomisi üzerine doktorasını yapmıştır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu